Uw dak aan vervanging toe?

Published on Author silvio

Als je in de markt bent om een woning te kopen, dan is het gebruikelijk dat er een zogenaamd bouwkundige keuring gedaan wordt van de woning. Als je een hypotheek neemt (en vrijwel iedereen heeft dat nodig om een woning te kopen), dan wil de bank zeker weten dat de woning in goede staat is.

In zo’n keuring komen vaak interessante zaken naar voren. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het dak in mindere staat verkeerd. Er zijn platte daken en hellende (schuine) daken.

bitumen dakDe eerste zijn vaak voorzien van een materiaal dat bitumen heet. Schuine daken hebben over het algemeen minder onderhoud nodig en gaan langer mee, deze zijn namelijk vaak voorzien van dakpannen. Die geven een stuk minder problemen over het algemeen.

Als er uit de keuring naar voren komt dat het dak binnenkort vervangen moet worden, dan kan dit gebruikt worden om de prijs van de woning nog wat verder te verlagen bij de verkoper. Afhankelijk van de oppervlakte van het dak en de gebruikte materialen, kan dit een flinke investering zijn.

Vaak hoeft het dak overigens niet direct vervangen te worden, maar is dit iets wat in de komende jaren gedaan zal moeten worden. Sommige mensen kiezen ervoor om bij de aanschaf dit direct te regelen. Dit geeft de woning direct een hele nette uitstraling en dat wil je natuurlijk als je net een woning hebt aangeschaft.

Vergelijk aanbieders

Als je eenmaal het besluit genomen hebt dat je iets aan het dak wilt laten doen, dan is het zaak om partijen aan te gaan schrijven. Vaak loont het om dit bij meerdere partijen te laten uitzoeken.

Zo kom je er namelijk achter of de prijzen veel uit elkaar liggen. Via het internet kun je overigens veel bedrijven vinden. Maar het kan ook lonen om eens rond te vragen bij familie, vrienden en kennissen voor aanbevelingen. Zo krijg je direct een goed beeld van de professionaliteit van een bepaalde partij. Een aanbeveling is namelijk altijd een goede manier om met een partij in aanraking te komen. Zo is het vertrouwen hoog.

Als u contact legt met het bedrijf dat daken kan repareren en vervangen, zult u meestal eerst een kennismakingsafspraak hebben. Een verkoper of de direct uitvoerder komt bij u langs om de stand van zaken op te nemen. Deze persoon neemt de maten op en bekijkt welk materiaal er gebruikt moet worden. Vervolgens wordt er een offerte gemaakt op basis van uw wensen. Soms krijgt u meerdere opties. Zo kan er bij een plat dak bijvoorbeeld voor het standaard bitumen gekozen worden, maar men kan ook kiezen voor EPDM. Dit is een ander soort materiaal dat langer meegaat. De kosten zijn ook hoger, maar in sommige gevallen kan het interessant zijn hiervoor te kiezen in plaats van bitumen.

Goedkoop is duurkoop?

goedkoopEen oud gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ is een interessante in de wereld van de dakwerken. Het wil zeggen dat wanneer je iets aanschaft wat goedkoop is, dat het meestal minder lang mee gaat, waardoor je uiteindelijk alsnog duurder uit bent. Dit kan ook het geval zijn bij het vervangen va het dak, maar hoeft niet altijd zo te zijn. De gebruikte materialen spelen doorgaans een belangrijke rol in de kosten.

Maar ook de kosten van de werklui. Zo kan het zijn dat een groter bedrijf met vele werknemers veel duurder is dan een zelfstandige. De kwaliteit van het werk hoeft niet direct slechter te zijn, want een zelfstandige kan net zo goed of zelfs beter werk leveren als een werknemer die in dienst is. Het is daarom belangrijk om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de mensen die de werken uitvoeren en van de gebruikte materialen. Dit zijn vragen die u gerust kunt stellen aan de verkoper of gene die de maten komt opnemen. Zo bent u er zeker van dat uw nieuwe dak lang mee zal gaan en u daarvoor niet teveel geld hoeft uit te geven!